Karate

Karate er en gammel japansk kampform, der på en effektiv måde udnytter kroppen til både forsvar og angreb. Du lærer gennem karatetræning din krop at kende og dermed udvikler du dig både fysisk og psykisk. Dette giver dig større selvtillid og øget velvære samtidig med, at du holder din krop i form.

Shotokan er verdens mest udbredte stilart og udmærker sig ved, at give mulighed for at alle uanset alder og køn kan deltage.

Navnet Shotokan

"Shoto" var Funakoshi Sensei's kunsternavn og betyder "fyrretrækronens susen", "Kan" betyder hus, herfra stilarten SHOTOKAN.

Karatetræning kan inddeles i 3 grundelementer (de 3 K'er) - Kihon, Kata og Kumite.

Kihon

kihon1Kihon (Bacisteknikker)
Bacisteknikkerne i parader, stød, slag og spark er både begyndelsen i Karate og det ultimative mål.Selvom det måske kun er et spørgsmål om få år for at lære dem, vil total behers- kelse måske aldrig komme, selv efter livslang træning. Man skal træne jævnligt, med maximum koncentration og bestræbe sig på, at udføre teknikken korrekt hver gang.Kihon er indlæring af grundteknikker, og har til formål at indøve bevægelserne rent teknisk, det vil sige, præcision, kraftkoncentration og reflekser. Kihon er en enkel, men vigtig træningsform, som udgør den væsentligste del af træningen. Efter indlæring af enkeltteknikker er næste skridt ido kihon (basicteknik under bevægelse) hvor forskellige basicteknikker kombineres med bevægelse i forskellige stillinger. Her trænes elementer som timing, balance, koordination og konsentration. Målet med ido Kihon er at kunne udføre de samme teknikker på den samme præcise og stærke måde som under stående basisteknik.

Kata

kata1Kata (Formøvelser)
Træning af Kata er en meget vigtig del af Karate. Kata er en serie af teknikker, der udføres i enbestemt rækkefølge.Katatræning er kamp mod flere usynlige modstandere. Hver Kata indeholder helt bestemte teknikker, som stiller stor krav til teknik, koordination, balance, timing og koncentration.De første Kata'er er relativ korte og simple. Senere bliver de længere og mere avancerede. Kata er den ælste form for karatetræning.
De 26 standart Shotokan Kata: Heian Shodan, Heian Nidan, Heian Sandan, Heian Yondan, Heian Godan, Tekke Shodan, Bassai-dai, Jion, Enpi, Kanku-dai, Hangetsu, Jitte, Gankaku, Tekki Nidan, Tekki Sandan, Bassai-sho, Kanku-sho, Chinte, Sochin, Nijushiho, Jiin, Meikyo, Wankan, Unsu, Gojushiho-sho, Gojushiho-dai.

Kumite

jan2Kumite (kamp)
Kumite betyder bogstavligt sparring/kamp, og er når to personer træner deresteknikker imod hinanden.Kumite er evnen til at anvende alt hvad man har trænet i Kihon og alt man har lært i Kata imod en modstander.Måden man træner Kumite er igennem et sæt angrebs og forsvars rutiner . Selvom der er et element af gentagelser af forsvarsanvendelser bliver ens færdigheder i at angribe en modstander og forsvar af en modstanders angreb hurtigt udvilet.Kumite giver mulighed for at "afprøve" ens Karate. Kumite giver dig mulighed for at prøve alle de teknikker du kan mod en lige eller bedre modstander. Når du kæmper i Dojo (trænngssalen) skal målet ikke være at vinde, men af få afprøvet dine teknikker , om dine teknikker virker eller ikke virker for dig.
Shotokan Karate-Do Kumiteformer: Gohon Kumite, Sanbon Kumite, Kihon Ippon Kumite, Jiyu Ippon Kumite, Okuri Ippon Kumite, Kaeshi Ippon Kumite , Happo Kumite, Jiyu Kumite.

Børn og Karate

kids
Jan Sensei ser Karate som en spændende, lærerig og effektiv form for kampkunst - også for børn...

jap 5

Kontakt Jan Sensei

Jan Spatzek
Kastanievej 20
DK-7470 Karup
Tlf. : +45 2244 2705
Mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Issho Benkyo

Issho Benkyu


Sensei jan's ordsprog: Issho Benkyo (Altid elev)

Shihan T. Asai

asai1Shuseki Shihan T. Asai
(07.06 1935 to 15.08 2006)

Sensei Jan's største inspirationskilde gennem mange år.


S5 Box